VOLKAN AZMİYLE ÖRNEK OLUYOR

VOLKAN AZMİYLE ÖRNEK OLUYOR

Doğuştan iki kolu olmayan Volkan Oğuz, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde yaşam mücadelesini anlattı. Volkan’ın yaşam azmi dinleyenleri kendisine hayran bıraktı.

Oğuz,-tiyatro-oyunları-ve-gösterilerde-sahne-alıyorDOĞUŞTAN iki kolu olmayan, tüm ihtiyaçlarını ayağıyla gideren 1.30 metre boyundaki Volkan Oğuz, verdiği yaşam mücadelesiyle dikkatleri üzerine çekti. Necati ve Ayşe Oğuz çiftinin ilk çocukları olarak dünyaya gelen 19 yaşındaki Volkan Oğuz, 2014 yılında Merkez Anadolu Lisesi’nden. İlk girdiği sınavda fakülteyi kazanarak eğitim hayatına devam eden Volkan, yaşam mücadelesiyle engellerini kaldırmayı başardı. Kollarının olmaması nedeniyle hayata yaşıtlarından farklı başlayan Oğuz, önüne çıkan tüm engellere rağmen ilçemizde örnek gösterilen gençlerden oldu.

HEM ÇALIŞIYOR HEM OKUYOR

Elleri olmadığı için eğitimine ayaklarıyla yazı yazarak sürdüren, yemeğini ve tüm ihtiyaçlarını ayaklarını kullanarak gideren Oğuz, bunların yanı sıra tiyatro oyunlarında da sahne alıyor. Bir kısa filmi de bulunan Oğuz, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği’nde eğitimine devam ediyor. Aynı zamanda Alanya’da bulunan bir otelin halkla ilişkiler biriminde çalışan Oğuz, bu azmiyle sadece fiziksel engelli vatandaşlara değil, tüm insanlara da örnek oluyor.

“YERİ GELDİ TEK BAŞIMA ENGELLERİ AŞTIM”

Oğuz’un yaşam azmi Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Üngören’in de dikkatini çekti. Öngören’in “Hayvanat Bahçesindeki Kutup Ayısı” isimli seminerlerinde hayatını anlatan Oğuz, “Kollarımın olmaması Allah’ın bir takdiri. Teslim olmadım, mücadeleme devam ettim. Yeri geldi tek başıma engelleri aştım” diye konuştu.

“ZAMAN ZAMAN ALAY KONUSU OLDUM”

Okul hayatı boyunca babasının kendisi için özel olarak yaptırdığı sırada tek başına eğitim gördüğünü belirten Oğuz, yağmurlu günlerde ayarlarının ıslandığını ve bu nedenle yazı yazmakta zorlandığını dile getirdi. Zaman zaman engelli olmasının bazı arkadaşları arasında alay konusu olmasından çok rahatsızlık duyduğunu belirten Oğuz, bedensel engeli nedeniyle kendisinden korkan, konuşmak istemeyen öğrenci arkadaşları bulunmasından da üzüntü duyduğunu kaydetti.

“İNSANLAR ZORLUKLARA KARŞI MÜCADELE ETSİNLER”

Oğuz, “Yeri geldi ailemin, yeri geldi öğretmenlerimin desteğiyle, yeri geldi tek başıma engelleri aştım. Seminerlerde doğumundan bu zamana kadar geçen hayatımın iyi ve kötü yanlarını anlatarak insanlara da yol göstermek istedim. İnsanların küçük şeyleri dert etmelerine gerek yok. Neden dert ediyorlar anlamıyorum. Belki onlara göre başka bir şey vardır ama dert etmesinler. Ben böyle mücadele ediyorsam, kafama takmıyorsam, insanlar beni dışlandığında aldırış etmiyorsam, yemek yerken bana bakanlara aldırış etmeden mücadele ediyorsam, kimsenin hiçbir şeyi dert etmesine gerek yok. Mücadele etsinler” dedi.

“BEN MÜCADELE ETMEYİ SEÇTİM”

Yaşam prensibi olarak, olumsuzluklar karşısında umutsuzluğa kapılmadan mücadele etmeyi seçtiğini anlatan Oğuz, “Ya bu hayata teslim olacaksınız ya da mücadelenize devam edeceksiniz. Ben teslim olmadım, mücadeleyi seçtim ve mücadeleye devam ettim. Sonuna kadar da devam edeceğim. Şimdi 19 yaşındayım. Bu yaşıma kadar kendim için mücadele ediyordum. Şimdi engelli kardeşlerim, ağabeylerim, ablalarım için mücadele edeceğim” diye konuştu.

“OYUNCU OLMAK İSTİYORUM”

Oyunculuğa büyük ilgisinin olduğunu ve hayalinin oyuncu olmak olduğunu ifade eden Oğuz, “Daha önce tiyatro oyunlarında yer aldım. Kısa film çektim. Türkiye’de çok güzel diziler var ama engelli rollerini engelliler değil de sağlam oyuncular oynuyor. Neden sağlamları oynatıyorlar? Ben de oyuncu olmak istiyorum. Neden o fırsatı bana vermiyorlar?” ifadelerini kullandı.

“OĞLUMLA GURUR DUYUYORUM”

Anne Ayşe Oğuz da engelli olarak dünyaya gelen oğlunun oyuncaklarıyla oynarken ayaklarını kullandığını, zamanla ayaklarıyla yazı yazmayı ve yemek yemeyi öğrendiğini söyledi. Volkan’ın fiziksel engeline rağmen bugüne kadar hiç isyan etmediğini, hep haline şükrettiğinin altını çizen anne Oğuz, “Oğlumla gurur duyuyorum. Hayatı dolu dolu yaşıyor. Kendisiyle barışık bir çocuk. Tek istediğim kendi ayakları üzerinde durması” dedi.

“VOLKAN’IN DURUŞU BENİ ETKİLEDİ”

Yrd. Doç. Dr. Engin Üngören de bir sınav vesilesiyle tanıştığı Volkan’ın duruşunun kendisini çok etkilediğini vurguladı. Sınav çıkışında Volkan’ı bekleyerek onunla tanıştığını ve birlikte seminerler verme teklifinde bulunduğunu anlatan Üngören, şöyle konuştu: “Alanya’da ve Türkiye’nin farklı yerlerinde Volkan ile girişimcilik, liderlik, yaşama ve mücadele azmi üzerine birçok seminer verdik. Volkan’ın dinleyicilerin üzerinde çok büyük etkisi oldu. Yaşama azmi, yaşama tutunma isteği herkesi etkiledi. Volkan’ı dinledikten sonra insanların hayata bakışının değiştiğini gördüm. Aynı şekilde benimki de değişti.”

“AİLE DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ”

Üngören, Volkan’ın hayat dolu oluşunda en büyük sebeplerinden birinin ailesinin çok ciddi anlamda destek vermesi olduğunu dile getirerek, onun gibi engelli çocukları bulunan ailelerin bu durumdan çekinmemeleri gerektiğini vurguladı. Ailelerden çocuklarının içindeki cevheri keşfetmelerini isteyen Üngören, “O zaman en büyük engelin fiziksel değil, zihinlerde yatan engel olduğunu görecekler. Volkan ile eğitim ve seminerlerde verdiğimiz mesaj da bu. Fiziksel engel aslında küçük bir engel. Asıl engel zihinlerde yatıyor” şeklinde konuştu.

RA-1

Volkan Oğuz

Ra-2

Volkan Oğuz, Merkez Anadolu Lisesi’nden mezun oldu.

RA-3

Volkan Oğuz seminerde hayatını anlattı.

RA-4

Oğuz, tiyatro oyunları ve gösterilerde sahne alıyor.

RA-1

Yrd. Doç. Dr. Engin Üngören ve Volkan Oğuz