KÖSE: BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİN

GAZİPAŞA Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Doktor Fırat Köse, kış aylarında alınması gereken besinler konusunda vatandaşlara önerilerde bulundu. Kış aylarında vücudun bağışıklık sistemini güçlendirici besinlere ihtiyaç duyduğunu anlatan Köse, beslenme konusunda buna dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Kış mevsiminde havaların soğumasıyla birlikte beslenme şeklinde değişiklikler olduğunu ve kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirmekten kaynaklı fiziksel aktivitelerin kısıtlandığına dikkat çeken Köse, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

“DENGELİ BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERİLMELİZ”

Kilo verme isteğinin kış aylarında yerini ihmalkarlığa bıraktığını ve dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Köse, “Gecelerin uzaması nedeni ile televizyon başında fazla zaman geçirilmesi, atıştırmalık amacıyla fazlaca tüketilen besinler kilo alımını tetiklemektedir. Birçok insan, kalın giysiler içerisinde kilolarını daha rahat saklayabileceklerini düşünerek, sağlıklı beslenme alışkanlıklarından uzaklaşmaktadır. Sağlığın korunması ve bağışıklık sisteminin desteklenmesi açısından yeterli ve dengeli beslenmeye kış aylarında daha fazla özen gösterilmelidir” diye konuştu.

“D VİTAMİNİ ALIMI ÖNEMLİ”

Kış aylarında beslenme önerilerinde bulunan köse, “Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.  E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmaktadır. E vitaminin iyi kaynakları olan; yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve fındık, ceviz gibi yağlı tohumlardır. Kemik ve diş sağlığı açısından önemli olan D vitamini, güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamindir ve besinlerde pek fazla bulunmaz. Kış aylarında mahrum kalınan güneş ışınları, vücudun D vitamini gereksiniminin karşılanamamasına neden olmaktadır. Özellikle kış mevsimde havanın güneşli olduğu zamanlarda mümkün olduğunca güneşten faydalanılmalıdır. Balık; D vitamini,beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3), kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot mineralleri ve E vitamini içerir. Bu nedenle kış aylarında imkanlar dahilinde balık tüketilmelidir” dedi.