Ersoy: Kalorili İçeceklere Dikkat

Diyetisyen Merve Ersoy, kalorili içeceklerin yerine kalorisiz içeceklerin tercih edilmesinin kilo almayı önleyen bir faktör olduğunu söyledi.

Diyetisyen Merve Ersoy, kilo almamak için yaz aylarında çokça tüketilen içeceklerdeki kalori miktarlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Aşırı kalorili içeceklerin de kalorili gıdalar gibi kilo aldırdığını belirten Ersoy, “Özellikle diyet yapanlar için içeceklerdeki kalori miktarına dikkat edilmesi gerekir. Bunların başında gazozlu içecekler, şekerli meyve suları, kremalı kahveler, alkollü içecekler, enerji içecekleri geliyor” dedi.

EN İYİ İÇECEK SU

Bunun yanı sıra hem kalorisi düşük hem de vücudumuz için faydalı içeceklerin tüketilmesi gerektiğini belirten Ersoy, “Su bu listenin başında yer alıyor. Suyun metabolizmamız üzerinde olumlu etkileri büyüktür. Uzun süre tok hissetmemizi sağlar kabızlığı önler. Vücuttaki ödemin atılmasını sağlar. Bu nedenle en az 2,5 litre suyu gün içersinde tüketmemiz gerekmektedir. Suyu sade tüketemeyenler kabuk tarçın, zencefil, salatalık, limon, taze nane gibi aroma veren alternatiflerle tüketimi kolaylaştırabilirler.

Diyet içecek resimleri

MİNERALLERE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ SULAR

Minerallerden zenginleştirilmiş sular; içersinde potasyum ve magnezyum bulunan mineralli sular vücutta potasyum magnezyum dengesi açısından önemlidir. Maden suları da mineralli sulardır ancak bunlar gaz ve sodyum içermesi nedeniyle özellikle hipertansiyonu olanlar dikkatli tüketmelidir.

SEBZE SUYU İÇİN

Ayrıca sebze sularının da kalorisi oldukça düşük olmakla birlikte tokluk hissi sağlar. Sebze suları birçok vitamin ve mineralden zengin olup vücudumuz için antioksidan etki göstermektedir. Ek olarak bağırsak çalışmasını hızlandırmaktadır. Fakat bazı çeşitlerinin sodyum içeriği yüksek olduğu için hipertansiyon hastalarına risk oluşturmaktadır.

TAZE SIKILMIŞ MEYVE SUYU

Taze sıkılmış meyve suları da vitamin desteği sağlayarak vücut direncimizi arttırır. Kilo problemi olmayanlar günde 1-2 bardak tüketilebilir.

FİLTRE KAHVE

Filtre kahveler de sağlığımız için önemlidir. Günde iki fincan kahve tüketimi konsantrasyonu güçlendirir, metabolizmayı hızlandırır, tokluk hissi verir, bağışıklık sistemini güçlendirerek kansere karşı korur. Hipertansiyona sahip hastalar ve kolesterollü hastalar günde bir fincanı aşmamalıdır.

BİTKİ ÇAYLARI

Bitki çaylarından özellikle yeşil çay içerdiği kateşin metabolizmamızı hızlandırmaya yardımcı olur ve yaşlanmayı geciktirir. Antioksidan içeriği ile kansere karşı korur. Günde iki kupa tüketilmesi sağlıklı bireyler için önerilir. Reflüsü ve hipotansiyonu olanların tüketmemesi gerekir. Diğer çaylardan ıhlamur, adaçayı, kantaron çayı, meyve çayları gibi çaylar da günde iki kupayı geçmeyecek şekilde tüketilebilir” dedi.

EVDE HAZIRLANABİLECEK KALORİSİZ İÇECEK TARİFLERİ

Ek olarak evde hazırlanabilecek kalorisiz içecek önerisinde bulunan Ersoy, “İki buçuk litre suya elma ve limonu doğrayarak ekleyelim. Bir tatlı kaşığı karabiber, bir tatlı kaşığı karanfil, bir-iki tane çubuk tarçın ekliyoruz ve bunları bir-iki dakika kaynattıktan sonra 15-20 dakika demlendirelim ve ardından tüm malzemeyi süzüyoruz. Tok karna günde üç kez tüketebiliriz.

ŞEKER DENGELEMEK İÇİN İÇECEK ÖNERİSİ

Şeker dengelemek için de bu tariften yardım alabilirsiniz. 1 litre kaynatılmış suda 1 orta boy elma, bir tutam rezene, 1 tutam yeşil çay, 1 adet çubuk tarçını 5 dakika demleyin. Tarçın haricindeki malzemeleri süzerek içebilirsiniz.