ZEYTİNYAĞI ŞAMPİYONU GAZİPAŞA’DAN

Zeytin Dostu Derneği tarafından düzenlenen, 9. Ulusal Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’na katılan ve Gazipaşa’yı yarışmada temsil eden Büyükakça Zeytincilik, yarışmadan biri altın ikisi gümüş olmak üzere Gazipaşa’ya üç madalya ile döndü.

ZEYTINYAGI-SAMPIYONU-GAZIPASADAN-2

BALIKESİR’İN Burhaniye ilçesinde düzenlenen 9. Ulusal Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nın finali, 2 Nisan Cumartesi günü saat 20.00’de Ahmet Akın Kültür Merkezi’nde yapıldı. Yarışmada Gazipaşa’yı temsil eden Büyükakça Zeytincilik,  yarışmaya; Tavşan Yüreği, Beylik ve Memecik sızma zeytinyağı kategorilerinde girdi. Üç farklı kategoride yarışmaya giren Büyükakça Zeytincilik, yarışmadan biri altın, ikisi gümüş madalya olmak üzere Gazipaşa’ya üç madalya ile döndü. Beylik sızma zeytinyağı kategorisinde birinci olarak altın madalya alan Büyükakça Zeytincilik, Tavşan Yüreği ve Memecik kategorilerinde ikinci olarak gümüş madalya aldı. Büyükakça Zeytincilik sahibi Zafer Tan birincilik ödülünü Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı’dan ikincilik ödüllerini de Burhaniye Kaymakamı Hüseyin Öner’den aldı.

“AMACIMIZ ÜRÜNLERİN KALİTESİNİ GÖSTERMEKTİ”

Yarışmaya üç farklı sızma zeytinyağı gönderdiklerini belirten Büyükakça Zeytincilik sahibi Zafer Tan, “Bu yağlardan bir tanesi altın iki tanesi gümüş madalya aldı. Bu bizim bölgemizde yetiştirilen ürünlerin kalitesini gösteriyor. Zaten bizde Gazipaşa’da yetiştirilen zeytinlerin kalitesini gösterme amacı ile yarışmalara katıldık.  Aldığımız başarıdan ve Gazipaşa’yı en iyi şekilde temsil ettiğimiz için Büyükakça Zeytincilik olarak çok mutluyuz” dedi.

TAN’IN BAŞARISI İLK DEĞİL

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde düzenlenen yarışmada üç madalya alarak Gazipaşa’yı onurlandıran Büyükakça Zeytincilik, 2014 ve 2015 yıllarında da Gazipaşa’ya madalya onuru yaşatmıştı. 2014 yılında bir altın madalya daha aldıklarını hatırlatan Zafer Tan, “2015’te tekrar altın madalya ve Türkiye’nin en özel yağı olarak jüri özel ödülünü aldık. Bu yılda üç madalya kazandık. Kalitemiz her geçen yıl artıyor” diye konuştu.

“ULUSLARARASI YARIŞMAYA KATILACAK”

Yarışmada altın madalya alan sızma zeytinyağlarının uluslararası platformlarda yarışmaya gideceğini belirten Tan, “Bu yarışmada altın madalya alan yağlar, Mayıs ayında İspanya’da düzenlenecek bir yarışmaya gönderilecek. Haziran ayında İspanya’daki yarışmanın sonuçları gelecek, İnşallah oradan da bir ödül alırız hem ülkemizi hem de Gazipaşa’yı en iyi şekilde temsil etmiş oluruz” ifadelerini kullandı.

“ANTALYA’NIN YAĞINA KÖTÜ BAKIYORLARDI”

Gazipaşa’nın ve Antalya’nın yağ kalitesi olarak sürekli geliştiğini vurgulayan Tan, “Eskiden Antalya’nın yağına kötü bakıyorlardı. Zeytinyağı tesislerinin yoğun olduğu yer Ege Bölgesi, biz buradan tüccara veriyorduk, tüccar yağlarımızı beğenmiyordu. Şimdi bizim vermiş olduğumuz 3-4 yıllık mücadelemizden sonra, Antalya’nın yağlarının iyi ve kaliteli olduğunu, Gazipaşa’da üretim yapan biri olarak tescillemiş olduk” diye konuştu.

“YARIŞMALARIN AMACI KALİTELİ ÜRÜN YETİŞTİRMEYE TEŞVİK”

Yapılan yarışmaların, zeytin üreticilerinin daha bilinçli üretim yapmasına teşvik ettiğini sözlerine ekleyen Tan, “Yarışmalar ticari olarak görünmese de zeytin üreticilerinin daha bilinçli üretim yapmasını teşvik ediyor. Bu sayede bölge çiftçisini emeğinin karşılığının verilmesi, ürünlerin değeri atması, kaliteli yağ veren zeytinler ekmesi, bakımının, budamasının zamanında yapılması, yarışmaların temel ana düşüncesini oluşturuyor” şeklinde konuştu.

ZEYTINYAGI-SAMPIYONU-GAZIPASADAN-3