HALCİLER İSYAN ETTİ

Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde dikenli salatalık üreticisi pankart açarak yetkililerin bir an önce bu soruna çözüm bulmasını istedi. Üreticiler açıklamanın ardından dikenli salatalığı çöpe döktü.

RUSYA krizinin ardından dikenli salatalıkları elde kalan Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde ihracatçı ve çiftçiler bir araya gelerek, seslerini yetkililere ulaştırmak için hal girişinde pankart açarak eylem yaptı. “Uçak düştü Gazipaşa da düştü” “Bakan çare bulsun Gazipaşa battı”  “Bir günlük zarar 1 milyon 500 bin TL” “Çiftçinin borcu iki yıl ertelensin” yazılı pankartlar açan halciler aynı zamanda Rusça “Rusya ve Türkiye kardeştir” yazılı bir döviz ile açıklama yaptılar.

“TOHUM PARASINI BİLE ALAMADAN SÖKECEĞİZ”

Halciler adına açıklama yapan Zirai İlaç bayisi ve üretici Ahmet Yeşilkılıç “Amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemek” diyerek başladığı konuşmasında, “Günlük 1 milyon 500 TL zararımız var.  Dikenli salatalığın yüzde 90’ını Rusya’ya ihraç ediyoruz. 7 bin dönüm sera ve örtü altında dikenli üretimi yapılıyor. Yıllık 15 milyon tohuma veriyoruz. Çekirdeğin tanesini 50 kuruştan alıyoruz. Tohum parasını bile alamayan çiftçi dikenli salatalığı toplayıp sökecek. Bir an önce gümrük kapılarının açılmasını ve ambargonun kalkmasını istiyoruz. Bir yetkili çıkıp da ne olacağını söylemiyor. Bizim bu zararımızı ne halci, ne bankacı ne de bir kurum ödeyemez. Yetkilileri başımıza gelecek sıkıntılardan dolayı uyarıyoruz. Malların yüzde 75’i turşuya gidiyor. Turşucular 10-20 kuruştan alıyor bu bizim tohum paramızı bile karşılamıyor” dedi.

“YETKİLİLER BİR AÇIKLAMA YAPSIN”

Üreticilerin her gün yeni bir söylenti ile ne yapacağını bilemediğini ifade eden Yeşilkılıç, “Yetkililerden bir an önce yardım ve çare bulunmasını istiyoruz. Bir yetkili çıksın desin ki ‘gümrük kapılarını kapattık artık yapmayın’ biz de ona göre davranalım. Bir gün ‘açıldı’ bir gün ‘kapatıldı’ diyorlar, biz bu salatalığı ne yapacağız? Gazipaşa’nın yüzde 90’ı çiftçilikle geçinir, para hale girer, buradan Gazipaşa’ya dağılır. Bundan herkes etkilenecek, 24 Kasım’dan bu yana belirsizlik var, sesimizin duyulmasını istiyoruz. 10 gündür sıkıntı yaşıyoruz, bir an önce açıklama yapılsın” diye konuştu.

“DEVLET DESTEĞİ VERİLSİN”

Ziraat Mühendisi Hidayet Bilgiç de açıklamasında çiftçilere devlet desteği verilmesini istedi. Bilgiç, “Bu yılki üretimin yüzde 80’i dikenli salatalık. 24 Kasım’dan bu yana 1,5 TL olan fiyat 10-15 kuruşa düştü, maliyeti 75 kuruş. Üretici zarar ediyor, masraflarını alamıyor. Yetkililerin çare aramasını, bulmasını istiyoruz. Erteleme şansımız yok, bu ürün ya üretilecek, ya sökülecek. Böyle devam ederse üretimi bitireceğiz. Seralardan sökeceğiz, bekleyen ürünler çöpe gidecek. En fazla bir hafta içinde salatalık bozulur. 7 bin dekar arazide üretim yapılıyor, böyle devam ederse boş kalacak.  Ürünümüze Pazar bulunmasını istiyoruz. Bulunamazsa kredi öteleme, elektrik borçlarının ötelenmesi gibi destek verilmesini ve çiftçilere sahip çıkılmasını istiyoruz” dedi.

“BU YARA ANCAK DESTEKLE KAPANIR”

İhracatçı Ali Sezer de açıklamasında çiftçinin böyle devam ederse mağdur duruma düşeceğini söyledi. İhracatçıların Rusya’ya ihracat yapılacak diye ileriye dönük çek kestiklerini, bu şartlarda ödeme şanslarının olmadığını, ziraatçılara dahi borçlu olan çiftçinin çok zor durumda kaldığını ifade etti. Sezer, “İnsanlar şaşkın vaziyette duruyor, devlet gerek ihracatçıya gerek çiftçiye iyi bir destek vermeli. Verilmezse bu yara kolay kolay kapatılmaz, bu yara ancak destekle kapatılır. Çay üreticisine destek veriliyorsa, Gazipaşa’daki üreticilere de mağduriyetin giderilmesi için destek verilmelidir. Başka bir çözüm yolu yok” diye konuştu.

“ZARARIMIZIN KARŞILANMASINI İSTİYORUZ”

Üretici Serdar Güneş de üç beş günlük zaman içinde zararın milyonları geçtiğini belirterek, “Bunun karşılanmasını istiyoruz. Birisi çıkıp açıklama yapmıyor, ne oda başkanımız, ne dernek başkanımız kimse burada yok. Tohumun fiyatı 50 kuruş.  Fidan 80 kuruş fide paramızı bile karşılamıyor. Gümrük açılmazsa seradaki ürünü sökeceğiz. Bir haftada 30-40 bin TL zararımız var. Gazipaşa olarak da zararımız 1 milyon 500 TL” diye konuştu.

“BU KRİZDEN HERKES ETKİLENECEK”

Behçet Demirci isimli çiftçi ise otomobilinin üzerine  “Çiftçi olduğum için üzgünüm. Özür diliyorum” yazısı ile eyleme katıldı. Demirci, “Bir haftalık kriz nedeniyle bu tabelayı astım geziyorum. Havlu satan, kilot satan bile bu krizden etkilenecek. İstanbul’da ucuz mal yiyoruz diyenler utansın. İleride ithal edilecek.  Biz burada battık, çekimizi, senedimizi, borcumuzu ödeyemiyoruz. Gazipaşa’yı düşünmesinler. Biz aç kaldık. En az 50 aile şu anda battı” dedi.

“ÇOCUĞUMU ÜNİVERSİTEYE GÖNDEREMEDİM”

Çiftçi Cengiz Yaman da açıklamasında, “Üniversiteye giden çocuğumu parasızlıktan okula gönderemiyorum. Suriyelileri beslerler de bizi besleyemezler mi? Yeter artık bize böyle yapacaklarına çeksinler vursunlar dünyadaki sayfamız kapansın. Yazık değil mi bizim halimize? Dilenci durumuna düştük, iyi kötü evimizi geçindiriyorduk. Şimdi ne yapacağız?” diyerek isyan etti.

EKMEK 1 TL SALATALIK 10 KURUŞA SATILIYOR

Açıklamanın ardından, normal fiyatı 2 TL olan A sınıfı dikenli salatalığın elde kalmasından dolayı hale gelen turşu imalatçısına 15 kuruştan satan bazı çiftçiler, “Ekmek 1 TL, bu salatalığın sadece tohumu 50 kuruş, fide alırsak 80 kuruş. Mecbur turşuya veriyoruz. Çöpe dökmekle, turşuya vermek aynı kefeye çıkıyor. Tohum parası bile etmedi” dedi. Bazı üreticiler de bir haftadır beklettikleri dikenli salatalığı çöpe döktü. Pankart eylemi halcilerin dağılmasıyla sona erdi.

HALCILER-ISYAN-ETTI-2