KANSERDEN KORUNMAK İÇİN NASIL BESLENİLMELİ?

GAZİPAŞA Toplum Sağlığı Merkezi Kanser Birimi’nden, kanserden korunmak için nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda yazılı bir açıklama yapıldı. Kanserin artık korkunç bir hastalık olmadığına vurgu yapılan açıklamada, önlenebilir ve erken tanı ile tedavi edilebilir bir hastalık olduğu belirtildi. 1-7 Nisan Kanser Haftası’nda kanserde beslenmenin öneminin anlatıldığı açıklamada, beslenmenin kanser oluşumundaki rolünden bahsedildi.

Gazipaşa Toplum Sağlığı Merkezi Kanser Birimi’nden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Kanser, vücutta hücrelerin kontrolsüz çoğalarak belirli işlevi olan bazı hücreleri yok etmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Kanser toplumdaki ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Kanserden korunma ancak ona neden olan faktörlerin ortaya konması ve bunlardan uzak bir yaşam sürmekle mümkündür. Kanserin genel nedenleri ise, toksik, kimyasal maddeler, genetik faktörler, radyasyon, hormonlar ve diğer nedenlerdir”

Beslenme şeklinin kanser oluşumunda önemli bir faktör olduğuna vurgu yapılan açıklamada,  “Beslenme kanser oluşumuna etki ettiği gibi kanserde kişinin beslenmesini etkilemektedir” ifadeleri kullanıldı.

KANSERDEN KORUNMA YOLLARI

Kanserden korunma yollarının belirtildiği açıklamada; “Yeterli ve dengeli beslenin. Vücudun yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin yeterli miktarda alınması ve kullanılması için dört besin grubunda (süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, tahıllar ve sebze-meyveler) yer alan besinlerden yeteri kadar ve düzenli öğünlerde alınmalıdır. İdeal vücut ağırlığınızı koruyun. Yağ tüketiminizi azaltın. Yağlı etlerden, sucuk, salam,  sosis ve sakatatlardan mümkün olduğunca uzak durunuz. Yemeklerinizde kızartma ve kavurma pişirme yöntemleri yerine haşlama, buğulama, ızgara ve fırında pişirme yöntemlerini tercih ediniz. Etli yemeklere yağ koymayınız. Şeker tüketiminizi azaltınız. Kahve ve çayı şekersiz tüketmeye çalışınız. Tatlılar, pastalar, şekerlemeler ve gazlı içeceklerden uzak durunuz. Tuz tüketimini azaltın. Aşırı tuz tüketiminden ve turşu, salamura, konserve gibi tuz içeriği yüksek olan yiyeceklerden uzak durunuz. Sebze ve meyvelere beslenmenizde yer verin. Kanser önleyici maddelerden olan sebze ve meyveler günde en az 5 porsiyon tüketilmeli ve bununda en az 2 porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler veya portakal, mandalina gibi turunçgiller veya domates olmalıdır. Kabuklu yenilebilen meyveler kabuklu tüketilmelidir. Posalı besin tüketimini arttırın. Ateşe doğrudan temas eden, çok yüksek ısıda pişirilen ve tütsülenmiş besinlerden uzak durulmalıdır. Besinlerin saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. Fiziksel aktivitenizi arttırın. Haftada en az 3-4 defa 30-45 dakika yürüyüş, yüzme, bisiklete binme gibi egzersizler yapılmalı ve egzersizler yaşam boyu sürdürülmelidir.” denildi.