Gazipaşa Belediye Meclisi Şubat ayı olağan toplantısı dün saat 14.00’de belediye toplantı salonunda gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Dr. Adil Çelik’in bulunmadığı toplantının başkanlığını Ahmet Büyükakça yaptı. Gazipaşa’nın imar sorunu toplantının gündem maddesi oldu.
BELEDİYE Başkanı Dr. Adil Çelik’in bulunmadığı Gazipaşa Belediye Meclisi Şubat ayı olağan toplantısı, dün saat 14.00’de belediye toplantı salonunda gerçekleştirildi. Başkanlığını Ahmet Büyükakça’nın yaptığı toplantıda Gazipaşa’nın imar sorunu toplantının gündem maddesi oldu. Gündem dışı maddelerin gündeme eklenilmesi için yapılan oylama oybirliği ile geçirildi. Gündem maddelerine geçilmeden önce söz alan CHP Grup Sözcüsü Av. İsmet Tok, “Kahyalar’da yolun üzerinde 5 binlik kabul edildi. Bunlara itirazlar var, kesinleşince faaliyete gene geçilecek. Fakat 1992 yıllarından beri yolun altındaki Kahyalar Mahallesi’nin imar sorunları bitmiş değil” diye konuştu.
“ESKİ İMAR PLANI UYGULANABİLİR HALE GETİRİLSİN”
Vatandaşlara ev yapmak için ruhsatın verilmediğini belirten Tok, “Şimdi vatandaşlar ev yapamayacaksa sokakta kalacak durumu yok. Yaptığı zaman da imara aykırı olacak. Bana göre belki havalimanı yolu bakımından yolun üzeri önem arz edebilir ama genelde düşünüldüğü zaman yolun üzerinden ziyade acil olan yolun altındaki eski imar planının uygulanabilir hale getirilmesi. Bunun için bir çalışma var mı, neler yapılıyor, ne yapabiliriz. Bunun üzerinde öncelikle acilen durulması gerekiyor” dedi.
“BEN İSTESEM BİR KÜMES YAPAMAM”
CHP Grup Sözcüsü Av. İsmet Tok cevap veren Ahmet Büyükakça, “Ben bu sıkıntıyı daha bunu geldiğim ilk günden beri biliyorum. Benim de orada yerim yurdum var. Ben istesem bir kümes yapamam. Şimdi orada haritacıların gardına uğruyoruz. 18 uygulaması imar planına esas olarak yapılır. İmar planı olmayan yerde 18 madde uygulaması yapılmaz. Ama şimdi ne oluyor imar plancısının yaptığı plan bir tarafa itiliyor, haritacı kendine göre bir 18 uygulaması yapıyor. Kendine göre bir imar planı icat ediyor. Sonra da diyorlar ki bu imar planı tadilatını meclisinizden geçirin, uygulanır hale getirin. 18. madde gereğince girilen ihalelerde o paraya bir parselasyon yapamazsın. Demek ki örtülü bir sıkıntı var. Yeniden imar planı yapmak durumunda kalınıyor. Şimdi orada ben diyorum ki imar planı yapılacak, yoksa 18 iptal edilip yeni bir 18 uygulaması mı yapılacak. Haritacılara soruyoruz yeniden imar planı yapılacak diyor. Hepsi ağız birliği etmiş gibi. İmar plancılarına soruyoruz imar planına esas olarak yapılması lazımdı diyor. Olan bize oluyor” diye konuştu.
“GAZİPAŞA’NIN EN BÜYÜK SIKINTISI İMARLA İLGİLİDİR”
İmar planının yeniden yapılması söz konusu diyen Büyükakça, “Havalimanı yolunda ciddi sıkıntılar var. Eskiden imar planı içerisine girmiş olup parselasyonu dahi yapılmış kısımlar var. Devlet Kara Yolu geçtikten sonra sağında solunda. Bu sefer devlet kara yolunun buradan giderken sağında kalan kısmın imarını iptal ediyor, tarım arazisi yapıyor altına imar yapılabiliri veriyor. Burada ciddi sıkıntılarımız var. Bırakın her şeyi Gazipaşa’nın en büyük sıkıntısı imarla ilgilidir. Bu imarla ilgili sıkıntıyı hep birlikte hızlı bir şekilde elden geçirttirip tadilat ya da revizyon adına ne derseniz deyin bu insanları mağduriyetten kurtarmamız lazım. Benim için en önemlisi şeylerden birisi imar planının hızlı bir şekilde revize edilerek kullanılabilir hale getirilmesi. Burada hep birlikte imar planının revizyonunu yaptıralım” dedi.
“DENİZ KIYISINDAKİ ARANSIN KİMSE YÜZÜNE BAKMIYOR”
İmar planı yüzünden Kahyalar Mahallesi’ndeki arazilerin para etmediğini dile getiren CHP’li İsmet Tok “Bir çoğumuzun kahyalarda irtibatı var. Maalesef tüm mağduriyet Kahyalar’a geldi. Havalimanına karşı olduğum için değil ama havalimanı Kahyalar Mahallesi’ne yapıldı. Burada mağdur olan mahalle halkıdır. Deniz gören bir yer olmasına rağmen şimdi buradan arsa satmak istesek alan olmaz. Kimse yüzüne bakmıyor. Koru’da dağın tepelerinde kaç yüz bin liraya yer satılırken Kahyalar’da fiyatlar sıfıra düştü. Hiç olmazsa elimizde kalana çözüm bulalım da vatandaşı daha fazla mağdur etmeyelim” şeklinde konuştu.
MHP Belediye Meclis üyesi Mahmut Baş, Büyükşehir yasasının çıkmasından sonra mahallelerde yaşanan topu ve ruhsat sorunundan dolayı vatandaşın mağdur olduğunu belirtti. Baş, “Büyükşehir yasası ile köylerimiz mahalle haline geldi. Dolayısıyla geçmişteki binaların ruhsatı yok. Şikayet edilmesi halinde ceza geldiğini duydum bunu nasıl çözeceğiz? İnsanların hakları birilerin iyi ya da kötü niyetine göre ayarlanmamalı. Bu konuyu çözmeliyiz” dedi.
CHP Meclis Üyesi Şema Şenli ise mahallelerde yaşanan ruhsat sorunu için “Mücavir alanı içindekilere bir şey yapamıyoruz. Kardeşler bile birbirini şikayet ediyor” dedi.
Konuya dahil olan Ahmet Büyükakça, “Köy olduğu halde mücavir alanı içerisinde kalan yerlerinde köylülerin istifa ettiği karardan bunların da istifa etmesi lazım hususunda bir dayatma yapmak zorundayız. Neticede oralar köy. Köyün tüm haklarından istifa eden yerler buralar” şeklinde konuştu.
Konu hakkında görüşlerini bildiren Belediye Başkan Yardımcısı Semra Yalçın Bilgiç, “Köylerde mücavir alanı dışında kalanlarda 5 yıl ruhsatlı sayılacak diyor. Sanat kurallarına takılıyor yine ruhsatlı sayılmıyor. Köylerde, Mahallelerde de kimse elini taşın altına koymak itemiyor. Burada kanunda bir netlik olmadığı için personel işlem yapıyor. Daha bir üst kuruldan görüş alınması lazım” dedi.
Meclis toplantısında, İmar ve şehircilik müdürlüğünün 04.01.2016 tarih ve 16 sayılı harçlarla ilgili müzakeresi oy birliğiyle kabul edildi. Buna göre yabancı uyruklu kişilerden Alınacak Satış Harcı 350 TL, bina, inşası ruhsat levhası tespit kontrol ücreti 250 TL, imar planı dışında iflas sonucu oluşan parsel sayısı 1 den fazla ise oluşan her parsel için 75 TL, banka eksper ücreti 50 TL, çatı arası harcı 35 TL, otopark ücreti 45 TL oldu. İmar ve şehircilik müdürlüğünün 25.01.2016 tarih ve 225 sayılı Pazarcı Mahallesi 1/1000 uygulama planında park alanı olarak planlanan 6 ada 47 ve 4 ada 73 nolu parsellerin park alanından çıkartılıp orman vasfına dönüştürülmesi oy birliğiyle kabul edildi.
Ahmet Büyükakça “Gazipaşa’nın imar planı çalışmaları sırasında ilçemizdeki yerleşik adaların imar planına alınmış bölgelerin o günün şartlarına göre boş bir arazinin imar planının çalışmasına esas olan kriterleri koyamadığımız noktalarda da kat yüksekliği ve taban arı kat satısını serbest ama o serbestlikte belli bir noktaya kadar. Yüzde 40 olarak uygulamaya aldık yıllardır da bu uygulama devam ediyor. Sonradan bir yönetmelik çıktı. Bu yönetmelik buraları kapsamıyor. Şimdi burada kazanılmış hakkın geriye gitmesi gibi bir şey söz konusu değil. İleride o çıkan yönetmeliğe göre vatandaşın menfaati varsa iyileştirilmiş olarak onu uygulayabilir. Ama olduğundan aşağı bunu çekemeyiz. Bu taban aralığı kat sayısını ayrık nizam şartı var. Sıfır kırk olarak uygulanmasının devamına diyeceğiz. Vatandaşın yüksek menfaati varsa son çıkan yönetmelikte menfaat istikametinde bu emsallerin uygulanması istikametinde karar almalıyız. Gazipaşa’nın büyük bölümünde eski yapılaşma olduğu yerde bu karar uygulanıyor. Dolayısıyla çap istemeye gelen arkadaşlar bu yönetmelikle karıştırıyor, eskiyi mi versek yeniyi mi versek diye. Yeni durumda lehine varsa bir o verilmeli. Ama bu durumda tereddüt hasıl oldu. Bu tereddüdün giderilmesi adına buna açıklık getirilmeli. A-32 ibaresinin açılansı gerekiyor. Burada halkın menfaatine olanı uygularız menfaatine olmayanı kesinlikle kabul etmeyiz. Mevcut hakkın korunması adına bir karar alma durumundayız” diyerek karar alınmasını istedi.
MHP’li Nazmiye Özgörü, CHP’li Şema Şenli, İsmet Tok ve Şevket Gülcan hayır, diğerlerinin evet oyuyla karar kabul edildi.