KÖSE: VEREMDEN KORUNUN

VEREM Savaşı ve Propaganda Haftası nedeniyle Toplum sağlık Merkezi Sorumlu Hekimi Fırat Köse bir açıklama yaptı. Köse açıklamasında verem, diğer adıyla tüberküloz hastalığının bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirterek,  korunma ve tedavi yöntemlerini anlattı. Tedavi olmayan bir verem hastasının her yıl yaklaşık 10-15 kişiye bulaştırabileceğine dikkat çeken Köse, “Enfekte olanların yüzde 5’i 1-2 yıl içinde aktif verem hastası olur. Enfekte olanların yüzde 5’inde ise verem mikrobu vücutta sessiz olarak bekler. Vücut direncinin düştüğü durumlarda, vücutta beklemekte olan verem mikrobu çoğalarak verem hastalığına yol açar” dedi.

RİSK ARTTIRICI ETKENLER

Vereme yakalanma riskleri hakkında bilgi veren Köse, “Tedavi görmeyen verem hastası ile birlikte aynı evde yaşamak, kalabalık, havalanması iyi olmayan ev koşulları, yoksulluk, kötü beslenme HIV/AIDS hastalığı, şeker hastalığı, vücut direncini azaltan diğer hastalıklar, sigara içmek, ilaç ve alkol bağımlılığı hastalık riskini artırır” diye konuştu.

YÜZDE 70-80 AKCİĞERDE GÖRÜLÜR

Verem hastalığının yüzde 70-80 oranında akciğerlerde,  yüzde 20-30 oranında diğer organlarda görüldüğünü belirten Köse, “Verem hastalığı belirtileri görüldüğünde hemen muayene olunmalı. Belirtiler,  2-3 haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, kanlı balgam, ateş, gece terlemesi iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı olarak ortaya çıkar” dedi.

DİSPANSERE BAŞVURUN

Erken teşhisin verem hastalığının tedavisinde çok önemli olduğuna dikkat çeken Köse, “İki-üç hafta veya daha uzun süreli öksürük şikayeti olan herkes Verem Savaşı Dispanseri veya diğer bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Bugün var olan ilaçlarla verem hastalarının tamamına yakını başarı ile tedavi edilebilmektedir. Ülkemizde verem ilaçları Verem Savaşı Dispanserlerinde ücretsiz olarak verilmektedir. Dört veya beş ilaçla 6-9 ay süre ile tedavi verilmektedir. İlaçların düzenli kullanılması esastır. İlaçların bir gün bile aksatılmaması gereklidir. Verem hastaları ilaçlarını düzenli olarak ve yeterli süre (6-9 ay) kullanmazlarsa verem mikropları ilaçlara direnç kazanabilir. Hastalar bu dirençli mikrobu sağlıklı insanlara da bulaştırabilirler. Dirençli verem hastalarının tedavisi çok daha pahalı, zor ve uzun sürede (ortalama iki yıl) mümkün olabilmekte ve bazen hasta kaybedilebilmektedir” diye konuştu.

KOSE-VEREMDEN-KORUNUN-2