Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, Antalya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu’nda ilçedeki çiftçilerin sorunlarını dile getirdi. Sorunlar TZOBB tarafından bakanlığa iletilecek.
ANTALYA Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Ağustos ayı toplantısı Gazipaşa Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde yapıldı. Çiftçilerin sorunlarını ve sıkıntılarını birebir ildeki yetkililere ulaştırmak amacıyla her ay bir ilçede düzenlenen toplantıya, Gazipaşa Kaymakamı Kadir Ekinci, Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Korkuteli Ziraat Odası Başkanı M. Fikri Büyükçetin, Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazar Özçelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri ve TARSİM Antalya Bölge Müdürü Mustafa Değer katıldı.
MUZCULARIN TARSİM’DAN YARARLANMASINA OLANAK SAĞLANMALI Toplantıda Ziraat Odası başkanları ilçelerindeki üreticilerin sorunlarını iletti. Söz alan Ziraat Odası İlçe Başkanı Yusuf Çelik, ilçedeki muz üreticilerinin, seracıların sıkıntılarını ve yaşanan su sorununu dile getirdi. İlçedeki muz ürecilerinin sıkça yaşadığı muzun donmasından kaynaklanan zararın sigorta tarafından ödenmemesini gündeme getiren Çelik, “Muz ağaçları donuyor. Donduktan sonra sigortadan eleman kaşfe geliyor. Donma olmadığını söylüyor böylelikle biz de sigortadan yararlanamıyoruz. Ama muzun donması sonradan ortaya çıkıyor muz üreticisi zor durumda kalıyor. Yetkililerden ilk keşfin ardından bir ay sonra tekrar gelmelerini talep ediyoruz” dedi.
Öte yandan Antalya bölgesindeki sebze meyve üreticisinin ürün bazında devlet desteği almadığını dile getiren Çelik, “Antalya’da doğrudan gelir desteği yok. Bizde arazi az olduğu için kazancımız az, zaten yarısı devlete gidiyor. Konya’daki buğday üreticisi kilo bazında destek alıyor biz alamıyoruz. Biz de ürün bazında sebze meyvede aynı şekilde destek istiyoruz” diye konuştu.
SERALARIN YAPILANDIRILMASI İÇİN SIFIR FAİZLİ KREDİ TALEP ETTİ
Sera üreticilerinin sorunlarını dile getiren Çelik, ilçedeki cam seraların eski olmasından dolayı TARSİM’den yararlanamadığını belirterek, “TARSİM camekanlar eski olduğu için sigorta yapmıyoruz’ diyor. Biz de sigorta yapılabilmesi için bankalardan sıfır ya da düşük faizle seralarımızı yapılandırmak için kredi imkanı sağlanmasını istiyoruz. Yapılmadığı için zararımız karşılanmıyor. Bu konuda düzenleme yapılmasını istiyoruz” dedi.
SUSUZLUK SORUNUNU YETKİLİLERE İLETTİ
İlçe halkının yüzde 80’inin tarımla geçindiği halde tarım alanlarında su sıkıntısı yaşandığını dile getiren Çelik, “Yer altı suyumuz kısıtlı. Yeraltında suyumuz var ancak ruhsat alıp çıkaramıyoruz. Su alanı deniyor izin verilmiyor bu konuda çiftçimiz mağdur girişimde bulunulmasını istiyoruz” diye konuştu.
ELEKTRİK ÖDEMESİNİN HASAT ZAMANI YAPILMASINI İSTEDİ
Çelik son olarak özellikle muz üreticisinin yaşadığı yüksek elektrik faturalarında yaşanan sıkıntıları da dile getirdi. Çelik şunları söyledi: “Muzdan para kazanamıyoruz ama 4 bin TL civarında elektrik ücreti ödüyoruz. Elektrik parasının hasat zamanlarında ödenmesi kolaylığı getirilmesini istiyoruz. Muz üreticisi üründen kar etmiyor bir yerden para alma şansı da yok bu imkanın sağlanmasını istiyoruz.”
Toplantıda kayıt altına alınan talep ve öneriler, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne raporlanarak iletilecek ve bakanlık bazında çalışma yapılması için girişimlerde bulunulacak.