ÖZEL Gazipaşa Anadolu Lisesi, Psikolojik Danışman ve Rehber (PDR) Öğretmen Bahar Doğan, 3-9 Kasım Disleksi Farkındalık Haftası nedeniyle Disleksi’ye dikkat çekti. Özel öğrenme güçlüğü olan Disleksi’nin tedavisinin mümkün olduğunu belirten Doğan, “Disleksi, bir çocuğun zekası normal ya da normalin üstünde olmasına rağmen dinleme, anlama, kendini ifade etme, okuma-yazma veya matematik becerilerinde yaşıtlarına ve zekasına oranla düşük başarı göstermesidir. Tanısı klinik görünümle ve yapılan testlerle, okuldaki durumlar da göz önüne alınarak yapılıyor” dedi.
“OKUMA YAZMA VE MATEMATİKTE GÜÇLÜK ÇEKİLİYOR”
Disleksi’nin beyindeki bazı farklılıklar nedeni ile öğrenme süreçlerinden bir ya da bir kaçında sapmalar olması durumunda ortaya çıktığını belirten Doğan, “Her öğrenme güçlüğü çeken çocuğun özellikleri bir birinden farklı ve yüzde 1-3 oranında erkeklerde daha sık görülüyor. En çok rastlanan Dileksi türü okuma, yazma ve matematik güçlüğüdür” şeklinde konuştu.
“DİLEKSİ TEDAVİ EDİLEBİLİR”
Dileksi’nin tedavi edilebildiğini ve ebeveynlerin panik yapmamaları gerektiğine dikkat çeken Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü;”Standart okuma hızı ve yazım hataları testleri ve bunlara ilişkin normlar, öğretmenlerin sınıf içinde bu sorunu yaşaya çocukları daha kısa sürede tanımalarına ve erken tanı ve tedaviye yönlendirmelerine de yardımcı olacaktır. Özel öğrenme güçlüğünün tek tedavisi eğitimdir. Okullarda verilen eğitimlerden farklı olarak bireysel ve grup halinde özel bir eğitime de alınır. Görsel, işitsel, beden ve vücut koordinasyonunu kullanma algılarının geliştirilmesini, dikkat, bellek ve ardışıklık yeteneklerinin arttırılmasını motor koordinasyon becerilerinin geliştirilmesini içeren eğitim verilmektedir. Veliler ve öğretmenler olarak özel ilgi göstermeliyiz”