HALCİLERİN SORULARI YANITINI BULDU

Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Hali 2015-2016 sezon açılışında konuşan dernek başkanı Ali Sönmez, halcilerin sorunlarını dile getirdi. Sönmez’in sorularına yanıt veren Kavurkacı, mevcut halin içinin asfaltlanacağını çalışmalar tamamlandığında taşınacağını söyledi. Kavurkacı, merdivenaltı ticaretin önlenmesinin ise halcilerin desteğiyle mümkün olduğunun altını çizdi.

GAZİPAŞA Yaş Sebze ve Meyve Hali 2015-2016 sezon açılışı dün saat 11.00’de gerçekleştirilen törenle yapıldı. Törene, Gazipaşa Belediye Başkanı Adil Çelik, Antalya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Hizmetleri Daire Başkanı Muharrem Kavurkacı, Doğu Bölgesi Hallerinden Sorumlu Koordinatör Muharrem Kaya,  İlçe Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya, Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkan Ali Sönmez, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazan Durak Özçelik, İlçe Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Hali Müdürü Mehmet Aykal, MHP ve CHP ilçe başkanları, MHP Antalya Milletvekili Adayı Cafer Uyar ve halciler katıldı.

“ZİRAAT ODASI BAŞKANI ÇİFTÇİYLE İLGİLENSİN”

Açılış konuşmasını yapan Ali Sönmez, halcilerin sorunlarını dile getirdi.  Halcilerin 7 gün 24 saat hizmet verdiğini belirten Sönmez, “Bizlere çalışmalarımızda gerek belediye başkanımız, gerek ilçe tarım müdürlüğümüz, gerekse belediye başkanımız destek verdi. Ancak herkesin huzurunda Ziraat Odası başkanımızdan üreticilerle ve çiftçilerle ilgilenmesini istiyoruz” dedi.

“TOZDAN KURTULMAK İSTİYORUZ”

Hal esnafının özellikle tozdan büyük şikayeti olduğunu ve halin taşınmasıyla ilgili net bir bilgi elde edemediklerini ifade eden Sönmez, “Yetkililerden bize yardımcı olmalarını istiyoruz.  Yardımcı olacakları biz değil insan sağlığıdır. Şu anda halde sebze ve meyvelere insan sağlığına zararlı bir şekilde paketleme yapılıyor. Bunları daha önce milletvekillerimize ve milletvekilli adaylarımıza da anlattık. Hal olarak sıkıntımız çok, ama hiç kimse bize cevap vermedi. Yazıhanelerimizin önlerinde sürekli toz var. Hal içerisindeki çirkin görüntüden bizi kurtarmanızı istiyoruz. Hal kaldırılacak deniyor.  Biz bu konuda net bir bilgi istiyoruz, bu halin konumu ne olacak?  Taşınmayacaksa halciler olarak biz tozdan kurtulmak için kendimiz çare arayacağız” dedi.

“MERDİVENALTI TİCARET ÖNLENMELİ”

Halcilerin en büyük sorununun merdivenaltı ticaret olduğunu ifade eden Sönmez, “Merdivenaltı ticaret konusunda bir çare var mı yok mu bunu bilmek istiyoruz. Burada 85 yazıhane var bunların 35’i çalışıyor. Gerisi çok az çalışıyor. İhracatçı sezon başı ürün alıyor, sezon sonu geliyor battık diyor. Batan firmalardan dolayı mağdur oluyoruz, bunlara çözüm üretilsin. Hal bu konuda çok büyük sıkıntı çekiyor. Bu sıkıntılarımız büyükşehirden uzak olmamızdan mı kaynaklanıyor yoksa komisyoncu arkadaşlarımızın mesleğinde yanlış idrak ettiği bir nokta mı var. Bu konuda da bilgi istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“SORUNLARI HEP BİRLİKTE ÇÖZMEK ZORUNDAYIZ”

Daha sonra söz alan Belediye Başkanı Adil Çelik de kendisinin de çiftçi çocuğu olduğunu ve çiftçilerin sorunlarını yakından bildiğini belirterek, “Başkan tüm sorunlara değindi. Bizler de takip ediyoruz. Bu halle içli dışlı olan biriyim, sorun çok fazla, ama merdivenaltı satışlar en büyük sorunlardan biri. Hakkı olmayan giriyor, alıyor, satıyor. Hepimizin elbirliği ile prim vermememiz lazım. Kim yapıyorsa yanlış yapıyor. Bu yanlışı dernek, büyükşehir, belediye ve sizler hep birlikte çözmeliyiz. Halin genel konumunu daha güzel noktaya getirilmesi için çalışmalar var. Halcilerin daha hijyenik ortamlarda çalışması lazım. Büyükşehrin hal projelerini inceledim; çok güzel projeler var. Artık burası günün şartlarına cevap vermiyor. Bir zamanlar yarım dönüm yer yapan çok büyük çiftçiydi, şu anda 5-10 dönümden aşağı eken çiftçi yok. Biz sorunları hep birlikte çözmek zorundayız. Bol kazançlı bir yıl geçirmenizi temenni ediyorum” dedi.

“GAZİPAŞA TARIMDA BÖLGE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Gazipaşa’nın tarımda Antalya ve Türkiye için önemli bir konumda olduğunu ifade eden Kavurkacı da konuşmasında, “Gazipaşa’da 165 bin dekar tarım alanı var. 28 bin örtü altı, 55 bin meyve ekim alanı bulunuyor. Gazipaşa’ya böyle bir ticarethane yakışmıyor. Başkan Türel, her zaman halleri yenilemenin önemine dikkat çekti. Antalya’daki mevcut halleri inceledim, hallerimizin birçoğunun durumu içler acısı. Bunlardan biri de Gazipaşa. Gazipaşa’da yeni halle ilgili yer tahsisi planlama çalışmalarımız devam ediyor. Kahyalar’da havaalanının yanında 105 bin metrekarelik yer talep ettik. Orman Bölge Müdürlüğü çalışmalarına devam ediyor. Çalışmalar bitince yer tahsisi devam edecek, Gazipaşa’ya yakışır bir hal yapacağız. Bir yıl içerisinde Finike, Kaş, Kınık ve Alanya’da sona geldik. Bu bölgede bu çalışma hızla devam ediyor” dedi.

MEVCUT HAL İÇİNE ASFALT YAPILACAK

Dernek Başkanı Sönmez’in mevcut halin durumuyla ilgili sorusuna da yanıt veren Kavurkacı, “Bu süre içerisinde mevcut halin durumunun size yakışmadığını biliyorum. İnşallah en kısa zamanda Gazipaşa ve Kahyalar Hali’nin içine asfalt yapacağız” dedi.

“MERDİVENALTI TİCARETİN ÖNLENMESİNDE DESTEK OLUN”

Merdivenaltı ticaretin Türkiye genelinde önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Kavurkacı, merdivenaltı ticaretin önlenmesinin komisyoncuların desteğiyle mümkün olduğunu ifade etti. Kavurkacı sözlerini şöyle sürdürdü; “Mevcut halde merdivenaltı ticaret yapılan yerlerin tespiti yapıldı. Seçimden sonra denetimi yapılacak ve bu problemi halledeceğiz. Sizlerden bu konuda destek istiyoruz. Ne olursa olsun, sizlerin katkısı olmadan hiçbir şey yapamayız.  Bu konuda gerekli desteği talep ediyoruz.  Tamamen ortadan kaldıramasak bile en azından kayıt altına alabiliriz”

“ÜRÜNLERİN TAŞINMASINDA VE AMBALAJLANMASINDA DİKKATLİ OLMALIYIZ”

Çiftçilerden de ürünlerin taşınması ve ambalajlanması konusunda dikkatli olunmasını talep eden ve uygun olmayan şekilde getirilen ürünün raf ömrünün kısaldığını belirten Kavurkacı, “Ürünlerin taşınmasında sıkıntı var. Bölgede en büyük sorunlardan biri bu. Çuvallarda uygun olmayan şekilde hale ürün getiriliyor. Çiftçimizin, tüccarlarımızın daha hassas ve bilinçli olması gerekiyor. Bu şekilde taşıma, ambalajlama yaparsak raf ömrü kısalıyor ve rekabet azalıyor. Dünya ile rekabet etmemiz mümkün olmuyor. Bizlerin bilinçlenmesi ve gerekli modern yapıya kavuşmamız gerekiyor. Bu ürün tüketiciye varıncaya kadar zedeleniyor, raf ömrü azalıyor; dolayısıyla fiyat yükseliyor, fatura komisyoncuya kesiliyor. Bir liradan çiftçiden alınıyor, komisyoncu 5 liraya satıyor 4 lirayı cebine indiriyor diye düşünülüyor. İşin aslını biz biliyoruz ama buradaki problemler bilinmiyor” dedi. Konuşmaların ardından Müftü Yalçınkaya’nın okuduğu dua ile tören sona erdi.

HALCİLERİN-SORULARI-YANITINI-BULDU-2