MANTAR TÜKETİMİNE DİKKAT

İLÇE Sağlık Ocağı Sorumlu Hekimi Fikret Köse, mantar tüketimi konusunda vatandaşlara uyarıda bulundu. Protein, fosfor, potasyum ve demir açısından oldukça zengin değerlere sahip olan mantarın birçok hastalığa karşı iyi geldiğine dikkat çeken Köse, mantarın ete alternatif bir besin maddesi olduğunu kaydetti. Mantarın tüketilmesi gereken besinlerden biri olmasının yanı sıra mantar tüketiminde oldukça dikkatli olunması gerektiğine dikkat çeken Köse, doğadan toplanan bazı mantar türlerinin ciddi zehirlenmelere neden olduğunu belirterek vatandaşları uyardı.

“UZMAN KİŞİLERE DANIŞIN”

Köse “Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunduran mantarlar da bulunmaktadır. Zehirli olan mantarlar, yiyen kişiyi öldürebilecek kadar tehlikelidir. Mantar zehirlenmeleri özellikle sonbahar ve ilkbaharda yağışlı havalarla birlikte kırsal bölgelerde mantar miktarının artması ve tecrübeli olmayan kişiler tarafından toplanması ve tüketilmesiyle gerçekleşir. Ormanlık alanlarda ve bahçelerde yetişen mantarlar sorgulanmadan tüketilmemelidir, mutlaka uzman bir kişiye danışılmalıdır” dedi.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ

Yanlış mantar tüketildiği takdirde zehirlenme belirtilerinden bunun anlaşılabileceğini belirten Köse,  “Bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede, sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı, kusma ve terleme görülebilir. 6 saat sonra ortaya çıkan zehirlenme belirtilerinde ise kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklinde olur. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir” dedi.

ZEHİRLİ Mİ ZEHİRSİZ Mİ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Köse sözlerini şöyle sürdürdü; “Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezinden bilgi alınabilir. Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir. Tüketilmesi sakıncalı durumu özellikle içeriğindeki pürin aminoasiti nedeni ile böbrek hastalarında sakıncalı durumlar yaratmaktadır. Börek için sakıncalı olan ürik asit yapımını hızlandırmaktadır.  Özellikle böbrek taşı varlığında, gut hastalığı ve birçok böbrek yetmezliklerinde kontrollü tüketilmesi gerekmektedir. Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu anlamak mümkün değildir”