Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, SGK tarım Bağkur’u primlerinin arttırılmasının çiftçiyi zorladığını söyledi. Yapılan zam oranının tarımda kayıt dışılığı arttırmasından endişe ettiğini söyleyen Çelik, devletten yapılan zammın bir kısmını karşılaması yönünde destek beklediklerini dile getirdi.
2016 yılının başında tarım Bağkur’una yapılan zammı değerlendiren Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, son zamlarla birlikte 2015 yılının ikinci yarısında en az 322 lira olan tarım Bağ-Kur’u SGK priminin, 2016 yılı itibariyle 436 liraya yükseldiğini belirtti. Prim gün sayısının 22’den 23’e çıktığını vurgulayan Çelik, brüt asgari ücretin günlük 54 lira 90 kuruşa çıkarılmasıyla, kanun gereği asgari ücrete göre hesaplanan çiftçi SGK prim ödemelerinin de arttığını belirtti.
Çiftçilerin her ay için 23 gün üzerinden prim ödeyeceklerini hatırlatan Çelik, “15 gün ile başlayan bu rakam, her yıl 1 puan artıyor. 7 yıl sonra 30 güne çıkacak. Tarım Bağ-Kurlularında sigorta primi 2016 yılı ile birlikte aylık 113 lira 43 kuruş arttı. En düşük sigorta primi ise aylık 435 lira 63 kuruşa yükseldi” dedi.
Kendi kendine zor yeten çiftçilerin, tarımda destekleme olmadan ayakta duramadığını, mevcut SGK primini bile ödemekte zorlanan çiftçilerin bu yükün altından kalkamayacağını dile getiren Çelik, “Asgaride bile aylıkta 435 lira 63 kuruşa, yıllıkta 5 bin 227 lira 56 kuruşa yükselen tarım Bağkur’u sigortası primindeki artışın bir kısmı, SSK çalışanlarında işverene verilecek desteğe benzer şekilde devlet tarafından karşılanmalı. Aksi halde çiftçilerimizin bunu ödeme şansı yok. Bu şekilde bir düzenleme yapılmazsa, muafiyet kapsamına girmek istemeyen ve prim ödeyerek emekli olmak isteyen çiftçilerimiz, emeklilik hakkını elde etmekte zorlanacaktır” diye konuştu.
KAYIT DIŞI ÇALIŞMA ORANI ÇOK YÜKSEK
Artan prim miktarı nedeniyle tarımda sigortalı çalışan oranının gün geçtikçe azaldığını ve buna bağlı olarak kayıt dışı çalışma oranının da yükseldiğini belirten Çelik, “Sigortalı sayısının artması için, primlerin ödenebilecek miktarda olması gerekiyor. Kırsaldan kente göçün nedenlerinden biri de sosyal güvenliktir. Gayet doğal bir şekilde, çiftçilerimiz, hem ekonomik hem de sosyal bakımdan bugününü ve yarınını güvence altına almak istemektedir. Sigorta primi sorununa ivedi olarak çözüm bulunmalıdır. Tarımda çok yüksek olan sigorta kayıt dışılık oranı, bu sorun çözülmezse düşürülemez. Sigortalı olan çiftçilerimiz de sigorta primlerini ödeyemez. SSK kapsamında işçi çalıştıran işverenlere yapılacak devlet desteği, tarım Bağkurlularını da kapsamalıdır. Odamıza hergün gelen onlarca çiftçi, Bağ-kur primlerini bu güne kadar güçlükle ödediğini, son zamların ardından Bağ-kur primlerini ödeyemeyeceğini belirtiyor. Bu da bizi ziyadesiyle üzüyor. Devlet büyüklerimizden bu konuya ivedilikle çözüm bulmasını istiyoruz. Bu konuda ilerleyen günlerde Ankara nezdinde görüşmeler yapacağız ve sonuçlarını çiftçilerimize ileteceğiz” şeklinde konuştu.