Gazipaşa Belediyesi Mart ayı Meclis Toplantısı dün saat 14.00’te Gazipaşa Belediyesi Toplantı Salonunda yapıldı. Toplantıda Yurdaay Durali isimli vatandaşın Rasih Kaplan Caddesi isminin değiştirilmesi için verdiği dilekçe ve Başkan Çelik’in 2016 yılı sathi kaplama asfalt programı ve araç alımında kullanılmak üzere 2 milyon lira kredi çekmek için meclisten yetki istemesi, mecliste çok konuşulanlar arasına girdi.
GAZİPAŞA Belediyesi Mart ayı Meclis Toplantısında, Yurdaay Durali isimli vatandaşın Rasih Kaplan Caddesi isminin değiştirilmesi için verdiği dilekçe tartışma çıkmasına neden oldu. Belediye Başkanı Dr. Adil Çelik, konunun daha sonraki bir meclise getirilmek üzere gündemden çekilmesini istedi. Ak Parti Grubu kararın gündemden geri çekilmesini isterken, CHP ve MHP Grupları ise meclise getirilen bir kararın oylanması gerektiğini savundu.
“BU VATANDAŞIN BİR İSTEĞİ”
CHP ve MHP’nin hayır, Ak Parti’nin evet oyuyla madde oy çokluğuyla gündemden çekildi. Başkan Çelik, dilekçeyi Ak Parti Grubu’nun vermediğini, dilekçeyi bir vatandaşın verdiğini belirtti. Çelik, “Bu vatandaşın bir isteği, bu konuyu enine boyuna inceleyip ondan sonra getirelim dedik. Konuya hakim olmadan bir şeyi oylamak yada oylamamak yanlış olur. Bu konu hakkında gerekli araştırmayı yaptıktan sonra tekrar getirmek istedik. Biz bunu oyladık, sizinde görüşlerinize saygı duyduk. Bunu sanki Ak Parti Grubu getirmiş gibi bir şey oldu. Bunu biz getirmedik, bu vatandaşın talebi” dedi.
ÇELİK, ARAÇ ALIMINDA KULLANILMAK ÜZERE 2 MİLYON LİRA KREDİ ÇEKMEK İÇİN MECLİSTEN YETKİ İSTEDİ
2016 yılı sathi kaplama asfalt programı ve araç alımında kullanılmak üzere 2 milyon lira kredi çekmek için meclisten yetki isteyen Çelik, “2016 yılında 100 kilometre civarında sathi asfalt programımız var. Bunun maliyeti 4 milyon 787 bin lira, yaklaşık 5 milyon. Biz bununla ilgili yeni köyden dönen mahallelerimiz var. Ulaşım sıkıntılı. Bununla beraber 2 tane yeni kamyon alalım dedik ki, mucur taşıma işimiz olacak. Buna ek olarak 1 tanede büyük kepçe alalım dedik. 3’ü için fiyat analizi yaptırdık, aşağı yukarı 275 bin Euro, yaklaşık 4.8 milyonda asfaltımızın bedeli var, 5 buçuk milyon. İller Bankası ile görüşme yaptık. Geçen yıldan bu güne 2 milyon kredi dilimimiz boşalmış. Biz encümene 2 tane kamyon, 2 tane Beko Loder geri kalan kısmına da zift almak için 2 milyon lira çekmek için kredi yetkisi istiyoruz” dedi.
CHP’li Tok, belediyenin bütçesi karşılığında bu kadar kredi çekmenin uygun olmadığını belirtti.
Bugüne kadar çekilen kredilerle ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Çelik, “4.1 milyon lira kombiye kredi çektik. 36 ay vade, her ay 132 bin lira taksit ödüyoruz. 2 Şubat 2015’te 3 milyon liralık yetki istedik, aldık ama o krediyi kullanmadık. Çünkü İller Bankası ile görüştüğümüzde limitimizin 2 milyonu geçemeyeceğini söylediler. Tekrar sizde 1 milyon 750 liralık bir yetki aldık, bunun içinde 2 tane kamyon, 1 tane silindir, 1 tane distribütör alındı. Sonuçta 1 milyon 750 bin liranın bin milyon 650 lirasını kullanmışız. Bunu da 1 yıldır ödüyoruz. Bunun dışında şirketin fabrikaya çektiği bir kredi var. 1 milyon 750 bin lira. 2 tane greyder 1 tane kepçe aldık. Büz fabrikası, menfez fabrikası, parke fabrikası kurduk. Bunun da aylık ödemesi 65 bin lira. Bunu da yaklaşık 7-8 aydır ödüyoruz” dedi.
“HİZMET İÇİN BU KREDİYİ ÇEKMEK GEREKİYOR”
Başkan Çelik, “10 mahalleden 52 mahalleye çıktık. Buralara hizmet yapmak için bu araçları almamız gerekiyor” şeklinde konuştu. Çelik, “Daha önceki dönemden seçimlere 3 ay kala çekilen 1 milyon liralık kredi var, bunu 60 ay vadeyle çekmişler. Bir de ondan yaklaşık 1 buçuk yıl önce yoğun bir asfalt döküldüğünde 500 milyon lira zift çekmişler. Onu da 16-16 ödüyoruz. 2 yılda kombiye ödediğimiz para 5 buçuk trilyon. Bizden önceki dönemde ödenen para 6.7 trilyon. Bizden önceki dönemde 2 tane yerimiz satılmış, biz hiç yer satmadık. Belediyenin yer satabilir, kredi de çekebilir. Ticaret yapanlar çok iyi bilir, mal gün gelir alınır, gün gelinir satılır. Ne kredi çekmeye, ne de yer satmaya karşıyım. Karşı olduğum konu mallarımızın değerinde satılmaması. 27 Mart’ta 11 milyon liraya satılan denizimiz, 27 Haziran’da bize geri verildi. Oraya çıkan ekspertiz değeri 36 trilyon. Şuanda o arsanın değeri 50 trilyon ama 30 Mart sabahında seçimi biz kazanmasaydık 11 milyon liraya gitmişti. 2012 yılında onun dibinde 40 bin metrekare yer satıldı 11 milyon liraya. 6.7 milyon kombiye ödendi, 2 buçuk milyon liraya da Zekeriya Beye bir yer satıldı. 13 buçuk milyon para kombiye verildi, SGK’ya verildi, sanatçılar getirildi, yenildi içindi veya yatırım yapıldı. Keşke o yerlerimiz satılmasaydı da o ödenen 6.7 milyon lira bize kalsaydı, siz hayır deseydiniz de biz evet derdik. Krediyi çekerdik paşalar gibi öderdik ama şuanda bizim yerimiz 50 trilyon değil de 100 trilyon ederdi. Yer satmaya kredi çekmeye karşı değilim, belediye bir ticarethane. Biz hiç direnmezdik, 11 milyon liraya verilirdi orası borçlarımız biterdi ama şuanda biz avucumuzu yalar olurduk” dedi.
Kredi talebi MHP’den Eşref Özdemir, Mahmut Baş, Veli Aslan ve Ak Parti Grubu’nun evet, CHP Grubu ve Nazmiye Gül Özgörü’nün hayır oylarına karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.
“PAZARCI MAHALLESİ’NDE 12 BÜFENİN YAPILMASI KONUSU GÖRÜŞÜLDÜ”
Mecliste Pazarcı Mahallesi’nde 12 büfenin yapılması konusu görüşüldü. Başkan Çelik, “Denizde 12 büfe yeri için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nde kurula girdik. Kuruldan olumlu rapor çıktı. Sahilde düzenleme var, hızlı bir şekilde büfeleri ihaleye çıkmamız lazım. Çünkü 10 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle bu büfeler işletilecek. Biz yolda ve kaldırımda çalışırken onlarda alanda çalışacaklar. Bu konuda 10 yıllığına ihale yapılması için encümene yetki verilmesini isteniliyor” dedi. CHP ve MHP grubu 10 yıllık sürenin fazla olduğunu belirterek 5 yıllığına kiraya verilmesini söylediler. Yapılan oylamada Ak Parti Grubunun oyları ile 10 yıllığına encümene yetki verilmesi oy çokluğuyla kabul edildi.
“BELEDİYE BETON SANTRAL ALANI YAPMAK İSTİYORUZ”
Pazarcı Mahallesi’nde 891 ada 3 nolu parselin Güneybatı kısmının Belediye Hizmet Alanından beton santraline dönüştürülmesi için hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı önerisi görüşüldü. Konu hakkında bilgi veren Başkan Çelik, “Büyükşehir Belediyesinde 5 binliği önce bir geldi. Büyükşehirde gelen 5 binlikten, ÇED raporu alarak ya da ÇED gerekli değildir raporu alarak tekrar gelsin denildi. Biz buraya ÇED gerekli değildir raporu aldık, tekrar Büyükşehir Meclisi’ne geldi. Büyükşehir Meclisi’nde de ÇED gerekli değildir raporundan sonra uygun görüldü. Buraya belediye beton santral alanı yapmak istiyoruz. İnşallah imkanlarımız el verirse Gazipaşa Belediyesi’ne yapmak istiyoruz. Çok stratejik bir nokta olduğu için belediyeye gelir getirici bir nokta” dedi.
CHP “Biz belediyemizin gelir kaynağının artmasına engel olacak konularla karşı karşıya gelmek istemeyiz. Ancak burası Meslek Yüksek Okulu’nun olduğu yere çok yakın ve spor tesislerinin bulunduğu yer. Ben grubumuz adına tesisin kurulmuş olmasına karamsar bakmıyorum ancak daha uygun bir yer olabilir” dedi.
MHP Grup Sözcüsü Nazmiye Gül Özgörü, “Bu kadar üniversitenin, gençliğin olduğu bir yerde, spor kompleksi olarak kurulan yerin içerisinde beton şantiyesi nedir? Açıkçası benim mantığım almadı. Siz bir doktor olarak böyle bir şeye taraftar olmanıza ben inanamadım” derken, Başkan Çelik ise, “Bizim ufkumuz çok geniş, biz çok uzağı görebiliyoruz. Bizim bulduğumuz en stratejik yer burası” diye konuştu.
Ak Parti Grubunun ve MHP’li Veli Arslan’ın evet, CHP ve MHP’nin hayır oyu ile madde oy çokluğuyla kabul edildi. CHP ve MHP Grupları, santral kurulmasına karşı olmadıklarını, kurulacağı yere karşı olduklarını belirttiler.